Uitspraak arbeidsrechtbank uitgesteld tot na strafzaak

De uitspraak in de zaak Barbara Van Dyck voor de arbeidsrechtbank na haar ontslag aan de KULeuven wordt uitgesteld tot na uitspraak strafzaak ggo-activisten.

GGO-activisten voor rechter wegens bendevorming

(berichtgeving de Morgen 19 april 2012)

Elf actievoerders, waaronder gewezen KUL-onderzoekster Barbara Van Dyck, moeten voor de strafrechter verschijnen voor de vernieling van het ggo-aardappelveld in Wetteren. De aantijgingen zijn niet mals: bendevorming, kwaadwillige verwoesting, diefstal en het verwonden van agenten.

Gewapend met zaadbommen bestormden 400 activisten van Field Liberation Movement (FLM) op 29 mei 2011 tegen de Wetterse veldproef met genetisch gemanipuleerde aardappelen. Prikkeldraad en een tachtigkoppige politiemacht konden niet verhinderen dat een vijfde van de plantjes werd vernield. Voor één van de demonstranten leidde de deelname aan het protest tot ontslag. Onderzoekster Barbara Van Dyck werd door de KU Leuven aan de deur gezet omdat ze het “gebruikte geweld niet wilde veroordelen”. Van Dyck zou normaal vandaag haar ontslag aanvechten voor de arbeidsrechtbank in Leuven. De zaak is echter opgeschort, nu blijkt dat de wetenschapster zich op 8 mei eerst moet verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Dendermonde.
Samen met tien andere demonstranten van FLM – 8 Belgen, 2 Nederlanders – kreeg ze enkele weken geleden een dagvaarding in de bus. Ze wordt beschuldigd van bendevorming en moedwillige vernieling van andermans eigendommen en stedelijke dranghekken. Een van haar collega-actievoerders hangt zelfs een aanklacht boven het hoofd voor weerspannigheid bij arrestatie én slagen aan politieagenten met arbeidsongeschiktheid tot gevolg. De beklaagden riskeren in het ergste geval, behalve een fikse boete, vijf jaar gevangenisstraf. “Ik ben hier serieus van geschrokken”, reageert Van Dyck. “Dit zijn zware aanklachten in verhouding met wat er daar in Wetteren is gebeurd. Ik heb deelgenomen aan een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid, een geweldloos politiek protest om de publieke opinie te wijzen om de gevaren van ggo-experimenten. Niet aan aan kwaadwillig misdrijf. Dit maakt mijn arbeidsprocedure natuurlijk complexer, hopelijk is dit snel achter de rug.”
Ook activist Steven Desanghere moest even slikken bij het zien van de dagvaarding. “FLM is helemaal geen criminele organisatie, gewoon een losse protestbeweging die de nefaste impact van ggo op fauna en flora en de lokale boeren wil aankaarten. We hebben onze actie op voorhand publiek aangekondigd en het principe van geweldloos verzet gerespecteerd. Dit was geen commando-aanval. Dat is ook te zien op de beelden die die dag zijn gemaakt.” Afschrikken doet de rechtszaak de mannen van FLM niet. Op 9 mei, de dag na het proces, staat alvast een nieuwe actie tegen genetisch gemanipuleerde gewassen gepland. Een ‘geweldloze wandeling’ in het technologiepark in Zwijnaarde, hoofdkwartier van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) die de ggo-experimenten overziet. Desanghere: “De VIB start nu ook met een experiment met ggo-maïs, dus de strijd is nog niet gestreden. We zijn niet uit op conflict, maar de risico’s van ggo mogen en kunnen we niet doodzwijgen.”
Het VIB stelt zich als organisator van de ggo-veldproef, samen met het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO), de Universiteit Gent en Hogeschool Gent, burgerlijke partij op de strafrechtzaak in Dendermonde. “De activisten hebben in Wetteren veel schade berokkend”, vertelt hun advocaat Kristiaan Vandenbussche. “Plantjes zijn vernield, extra bewaking moest worden ingezet. Goed voor meer dan 170.000 euro aan kosten. Mijn cliënten willen vooral die kosten terugeisen.”

Het artikel vind je hier. Informatie over de strafzaak vind je hier